stethoscope, δυσλιπιδαιμία,medical, health

Αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης

Αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης: υπέρταση είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση του αίματος και ορίζεται όταν η συστολική πίεση, γνωστή και ως “μεγάλη”, είναι πάνω από 140mmHg και η διαστολική, ή αλλιώς “μικρή” είναι από 90mmHg και πάνω. Γενικότερα η πίεση του αίματος θεωρείται ιδανική όταν η συστολική είναι 120 mmHg και η διαστολική 80mmHg.


Η μη σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας κ.α..


Κατά την προσέλευση του ασθενούς γίνεται μέτρηση της ΑΠ, δίνονται οδηγίες για σωστή μέτρηση στο σπίτι και καταγραφή αυτών των μετρήσεων για την καλύτερη ρύθμιση της υπέρτασης. Ο ασθενής θα υποβληθεί σε κλινική εξέταση και πλήρη αιματολογικό έλεγχο για να τεθεί στην κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία.

Η αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης είναι επιβεβλημένη ειδικά στις μέρες μας με τις διατροφικές συνήθειες, τον καθιστικό τρόπο ζωής και το άγχος που μας επιβαρύνει. Μην αμελείτε τον ετήσιο προσυμπτωματικό σας έλεγχο και ακολουθείτε τις οδηγίες του ιατρού σας.