45169589_246911992667865_3687916506714210304_o

Γιατί νιώθω συνέχεια κουρασμένη/-ος;

“Νιώθω κουρασμένη, σε εξάντληση, με συχνούς πονοκεφάλους και ημικρανίες.Δεν μπορώ να ξεκουραστώ, με μειωμένη διάθεση, χωρίς ενέργεια, σε σωματική και πνευματική εξουθένωση, με έλλειψη κινήτρου, σε συνεχή κόπωση, κακοδιάθετη…”

Σίγουρα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Πόσες φορές δεν το έχουμε πεί πως “νιώθω κουρασμένη”χωρίς αιτιολογία, ενώ για κάποιους άλλους συνανθρώπους μας αποτελεί καθημερινότητα. Σύμφωνα με στοιχεία από το αντίστοιχο αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ περίπου 15% των γυναικων και 10% των ανδρών αναφέρουν ότι καθημερινά αισθάνονται είτε πολύ κουρασμένοι ή ακόμα και σε εξάντληση. Στο διάγραμμα που περιλαμβάνεται παρέχονται στοιχεία από έρευνα που πραγματοποίησει το YouGov. Σε δείγμα χιλίων ατόμων διαχωρίζοντας με βάση τις απαντήσεις τους συμμετέχοντες,σε εκείνους που κοιμούνται έξι ώρες και σε εκείνους που κοιμούνται επτά με οκτώ ώρες(Μεσο όρο ανά ημέρα).

Τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά. Επιγραμματικά μόνο ένας στους επτά συμμετέχοντες ξυπνάει φρέσκος και ξεκούραστος να ξεκινήσει με ενέργεια την ημέρα του.Οι παράγοντες που μπορούν να ευθύνονται είναι αρκετοί, ενώ δεν αποκλείεται να συνυπάρχουν και να αλληλεπιδρούν.

Συνοπτικά είναι:-Η έλλειψη ύπνου-Η κακή διατροφή-Ο καθιστικός τρόπος ζωής-Το υπερβολικό στρες-Ιατρικοί λόγοι.

Συμβουλές

Σκοπός του άρθρου δεν είναι να δώσει ιατρικές συμβουλές.Παραθέτει απλές και χρήσιμες πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν για την κατεύθυνση που κάποια/-ος μπορεί να κινηθεί.

Ειναι λοιπόν πάρα πολύ χρήσιμο να ξεκινήσει κάποιος με την αυτοπαρατήρηση και την καταγραφή.

Για παράδειγμα αρκετοί άνθρωποι επιλέγουν να κρατούν ημερολόγιο ύπνου. Καταγράφουν την ώρα που κοιμούνται και ξυπνούν, την ποιότητα του ύπνου τους, αν ξύπνησαν στο ενδιάμεσο, πώς ξύπνησαν (πονοκέφαλο, ξηροστομία κτλ). Αντίστοιχα χρήσιμο είναι να καταγράψει κάποιος και πως επηρεάζεται από την διάθεση του. Για παράδειγμα από στρεσογόνα γεγονότα στην δουλειά, στον φιλικό και οικογενειακό περίγυρο, στιγμές διασκέδασης-χαλάρωσης, επαγγελματικό περιβάλλον κτλ.

Συμληρωματικά στα παραπάνω είναι η παρακολούθηση της διατροφής, διαφοροποιήσεις στο σωματικό μας βάρος και στις συνήθειες μας, δείκτης BMI κτλ. Τέλος υπάρχουν και οι ιατρικοί λόγοι, που ίσως να αποτελούν την αιτία για τα παραπάνω συμπτώματα. Ωστόσω, δεν έχει κανένα νόημα να αναλυθούν εδώ και είναι αποκλειστική ευθύνη του ειδικού για να τα αξιολογήσει και να σας κατευθύνει.

Δυστυχώς πολλοί πέφτουμε σε ένα φαύλο κύκλο. Ειδικά όταν μπούμε στην διαδικασία να ενημερωθούμε από το διαδίκτυο, από όχι πάντα αξιόπιστες πηγές. Συνήθως δεν έχουμε την κατάρτιση να τις αξιολογήσουμε, με αποτέλεσμα να βασανιζόμαστε με ανώφελες σκέψεις.

Απευθυνθείτε στην/στον ιατρό σας

Είναι προτιμότερο να απευθυνθούμε στον παθολόγο μας να μιλήσουμε μαζί του. Να του παρέχουμε όλές εκείνες τις πληροφορίες προκειμένου να έχει ένα ολοκληρωμένο ιστορικό. Αντιλαμβάνεται κανείς την σπουδαιότητα να κρατάμε ένα φάκελο με τις εξετάσεις, τις ακτινογραφίες και όποια άλλη ιατρική πράξη έχουμε κάνει. Επίσης, να γνωρίζουμε το οικογενειακό ιστορικό μας.

Μιλήστε στον ιατρό σας. Ζητήστε να σας ακούσει και δημιουργήσετε μία σχέση εμπιστοσύνης που δεν μπορεί να περιορίζεται στα δεκαπέντε λεπτά εξέτασης που προβλέπει το σύστημα στον νέο θεσμό του οικογενειακού ιατρού.

Ο κάθε ασθενής όπως και ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και αξίζει την προσοχή μας. Συνοψίζοντας σε κάθε μας πρόβλημα υπάρχουν λύσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό. Ανεξαρτήτως προβλήματος, η εξατομικευμένη προσέγγιση μπορεί να μας βοηθήσει.