Εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου Κοσμίδου Κυριακή Παθολόγος Νέα Αλικαρνασσό

Εμβόλιo κατά του πνευμονιόκοκκου

Εμβόλιo κατά του πνευμονιόκοκκου:

ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που αποικίζει το ρινοφάρυγγα και μεταδίδεται με άμεση επαφή των αναπνευστικών εκροών από ασθενείς και υγιείς φορείς του μικροβίου.Μεταδίδεται με το βήχα, το φτέρνισμα, καθώς και με την στενή επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί.

Γενικά οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις εκδηλώνονται κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Κύρια αιτία είναι συγχρωτισμός που ευνοείται από τις κλιματολογικές συνθήκες. Προκαλεί μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Η θνητότητα από πνευμονιοκοκκική λοίμωξη είναι μεγαλύτερη σε όσους είναι άνω των 65 ετών. Επίσης, σε όσους πάσχουν από ορισμένες παθήσεις όπως χρόνια καρδιοπάθεια ,πνευμονοπάθεια, ηπατική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια , HIV λοίμωξη νεοπλασίες και στους καπνιστές.

Το τελευταίο διάστημα διαδίδεται η πληροφορία ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να μας προφυλάξει από τον κορονοιό. Όπως επισημαίνεται από τον Καθηγητής Επιδημιολογίας Δρ Θεοκλή Ζαούτη δεν υπάρχει εμβόλιο που να μας προστατεύει απόλυτα από τον κορονοιό. Ωστόσω, δεν παραβλέπουμε ότι “ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την επιπλοκή των λοιμώξεων από τον COVID-19”.

Το Εμβόλιo κατά του πνευμονιόκοκκου μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια. Μπορεί να γίνει παράλληλα με το αντιγριπικό με το οποίο δρά αθροιστικά στην προστασία έναντι λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Αν ανήκετε σε μία από τις παραπάνω ομάδες, επικοινωνήσετε και προγραμματίσετε τον εμβολιασμό σας.