Η ψυχική μας υγεία Κοσμίδου Κυριακή Ειδικός Παθολόγος Νεά Αλικαρνασσό

Η Ψυχική μας υγεία

Η ψυχική μας υγεία είναι εξίσου σημαντική με την σωματική υγεία μας. Ειδικά στην κοινωνία μας με τις οικονομικές δυσκολίες την τελευταία δεκαετία, η ενημέρωση για τις ψυχικές ασθένειες είναι απαραίτητη. Οφείλουμε να βάλουμε στην άκρη τις προκαταλήψεις, τους φόβους και τα ταμπού και να ενημερωθούμε σωστά.

Καθότι οι ψυχικές, νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές παρουσιάζουν αυξητική τάση, πρέπει να δράσουμε. Τα νούμερα που παραθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι χαρακτηριστικά. Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ψυχικές διαταραχές. Υπολογίζεται ότι τρία εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από την κατάχρηση αλκοόλ. Ένας άνθρωπος αυτοκτονεί κάθε σαράντα δευτερόλεπτα. Σε αυτά τα νούμερα δεν αποτυπώνεται η επίδραση που αναμένεται να υπάρχει από την υγειονομική κρίση του Covid-19.

Η σωματοποίηση του άγχους

Η σωματοποίηση του άγχους συναντάται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους ακόμα και σε προεφηβικές ηλικίες. Συμπτώματα νευρολογικά, γαστρεντερικά και σεξουαλικές δυσλειτουργίες μπορεί τελικά να αποδοθούν σε αγχώδη συνδρομή. Απαραίτητη είναι η διευρεύνηση των συμπτωμάτων ξεκινώντας από μια κλινική εξέταση από Ειδικό Παθολόγο. Ακολουθεί εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος με βάση την κλινική συμπτωματολογία του ασθενούς. Τέλος, η παραπομπή του ασθενούς, αν κριθεί ότι πρέπει να εκτιμηθεί και από άλλη ειδικότητα.

Σε αυτό τον έλεγχο εντάσσεται και η αξιολόγηση της ψυχικής υγείας από ειδικό. Ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις ασθενών που έχουν αρκετές φορές ολοκληρώσει πλήρεις ελέγχους χωρίς ευρήματα και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Ασθενείς που συμφώνησαν να απευθυνθούν σε ψυχίατρο και διεγνώσθησαν με κάποια διαταραχή, είδαν την καθημερινότητα τους να βελτιώνεται. Δυστυχώς υπάρχει και μεγάλο κομμάτι συνανθρώπων μας που από φόβο, άγνοια και λόγω των στερεοτύπων θα απορρίψουν την επιλογή του ειδικού.

Απευθύνσου στον ιατρό σου

Ας βάλουμε στην άκρη τον στιγματισμό των ψυχικών διαταραχών επενδύοντας στον άνθρωπο. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η οικονομική αβεβαιότητα, το άγχος και το στρές είναι παράγοντες της καθημερινότητας μας. Η ψυχική μας υγεία θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, γιατί μας αφορά όλους.

Ακόμα και αν δεν νιώθεις άνετα να απευθυνθείς σε έναν ειδικό, μπορείς να μιλήσεις στον οικογενειακό σου ιατρό.